Hvordan køber man ferielejlighed i Thailand?

I det meste af Thailand findes der ferielejligheder, såkaldte ‘condominiums’, som kan købes af udlændinge (dvs. ikke-thailændere). Nye og gamle, med havudsigt, med svømmepøl i gården, med lækker sandstrand lige udenfor døren, fra det beskedne til super-luksus. Priserne starter helt nede på 200.000 danske kroner for en lille ferielejlighed i f.eks. Pattaya, til mange millioner for store luksus ferieboliger.

Klik her for at købe billige billetter til Thailand.

I Thailand er man vant til turister og thailænderne vil generelt gå langt for at imødekomme udenlandske feriegæster og de penge de medbringer. Derfor er Thailand normalt et sikkert sted for udlændinge at købe bolig. Man skal dog stadig være forsigtig og se sig godt for når man begynder at kigge efter en ferielejlighed i Thailand.

Man kan både købe lejligheder som står færdige og er fuldt møbleret, nybyggede lejligheder hvor man selv kan indrette alt inklusive køkken og bad efter egen smag, og condominium byggerier, som ikke står færdige, men som man til gengæld kan få til meget lave priser, jo tidligere man køber sig ind. Der er naturligvis risici forbundet med at købe en lejlighed der ikke er bygget endnu, eller med at kaste sig ud i et renoveringsprojekt i et fremmet land – standarden for byggehåndværk er ikke så høj som i Danmark, så man må sætte tid af til at finde en god byggeentreprenør i Thailand. Under alle omstændigheder er det en god ide at sætte sig grundigt ind i tingene.

Det er ofte bedre at købe den værste lejlighed i et kvalitets byggeri, end den bedste lejlighed i en dårligt vedligeholdt bygning.
- Marc Holt, Holt Realty Thailand

At købe en ejerlejlighed i Thailand er normalt en meget simpel proces. Der er dog et par ting du skal være opmærksom på før du starter.

På grund af forskellige love er det (næsten) ikke muligt for ikke-thailændere at købe og eje land og bygninger i thailand. Der findes forskellige måder at omgå disse regler, men de er meget komplicerede og usikre. Udlændinge kan dog sagtens købe en ejerlejlighed i Thailand, både til feriebolig og til helårsbolig.

Ifølge thailandsk lovgivning om condominium lejligheder, må højst halvdelen af lejlighederne i et ejerlejlighedskomplekser være ejet af ikke-thailændere.

5 ting at huske inden du køber ferielejlighed i Thailand

  1. Find ud af hvor i Thailand din ferielejlighed skal være. De mest almindelige steder for udlændinge at købe ferielejligheder i Thailand er i Pattaya og Phuket, men der findes condominium lejligheder som kan sælges til udlændinge mange steder i Thailand og hver område har sine egne fordele. Brug noget tid i de områder som tiltrækker dig og se kritisk på området, inden du binder dig til et sted. Stil dig selv nogle spørgsmål. Vil du have nem adgang til restauranter og handlemuligheder? Køber/lejer du en bil når du er i Thailand? Skal der være direkte adgang til stranden? Hvor langt til den nærmeste lufthavn? Skal lejligheden lejes ud når du ikke er der?
  2. Find en erfaren og troværdig mægler som kan vise dig forskellige lejligheder/condos, i et område som passer til dit temperament og til dine behov. Jo flere lejligheder du ser jo bedre informeret er du. Tal med de “lokale”. Der findes altid danskere/nordmænd/svenskere/tyskere/englændere/osv. i de områder hvor udlændinge kan købe ejerlejligheder. De kan hurtigt give dig en ide om der er nogen problemer med bygningen og det firma som administrerer den.
  3. Når du har fundet en lejlighed du kan lide, stil da blandt andet disse spørgsmål: Hvor gammel er bygningen? Hvis bygningen er mere end 20 år kan det være risikabelt at købe en lejlighed i den. Bygningen kunne være planlagt til nedrivning i den nærmeste fremtid. Alt kan ske, så overvej det nøje, inden du køber. Spørg om de fremtidige planer for bygningen. Samtidig kan det være en fordel at bygningen har en vis alder, da man nemt vil kunne se hvor godt bygningen vedligeholdes – dette ved man ikke med et nybyggeri.
  4. Hvad er de samlede omkostninger? Ud over købsprisen er der en række øvrige udgifter forbundet med at købe og eje en lejlighed i Thailand. Der findes oftest diverse årlige udgifter, som går til at vedligeholde bygningen og faciliteterne. Normalt betaler ejeren overførselsudgifterne, men det forekommer at køber betaler eller at udgifterne til overførsel af lejligheden deles 50/50.
  5. Tag kontakt til en troværdig advokat, som du kommunikerer godt med. Advokaten kan rådgive dig gennem hele købsprocessen og hjælpe med at få overblik over de samlede omkostninger. Det er meget nemt at overse noget. Det er vigtigt at have en erfaren advokat på sin side for at få en god oplevelse.

Brug din advokat. De dummeste spørgsmål er dem du ikke stiller.

Når du har fundet den condominium-lejlighed du vil købe er selve købsprocessen som regel forholdsvis enkel. Gennemgå hele processen med din advokat trin for trin. Lav en aftale med sælgeren at møde dig på din advokats kontor og beskriv købsvilkår og betingelser til advokaten. Advokaten vil sørge for at stille de rigtige spørgsmål for at sikre at du ved præcis hvad der vil indgå i aftalen.

Anbefalet læsning (på engelsk):

Udlændinge kan sagtens købe en ferielejlighed i Thailand, men for at sikre at du får den bedste aftale, er det bestemt en fordel at ansætte fagfolk med erfaring i branchen til at hjælpe dig med både at finde din lejlighed og med at købe den.