Thailandsk mad er en oplevelse i sig selv.

Mad fra Thailand er berømt i hele verden. Om det er chili-stærkt eller mildere retter, er harmoni er det vigtigste princip bag hver thailandsk ret.

Klik her for at købe billige billetter til Thailand.

Dårlige restauranter overlever ikke længe i Thailand. Thailænderne er hårde madkritikere, så antallet af gæster og restaurantens alder er meget sigende om maden på restaurant i Thailand.

Vigtigst at vide om thailandsk mad er at thailænderne går meget op i deres mad. Fra en dyr restaurant eller fra en vogn på et gadehjørne, så forventer thailændere en høj standard både i smag og kvalitet. Den samme standard kan du forvente.

Det thailandske køkken er et ægteskab af århundreder af asiatiske og europæiske påvirkninger, harmonisk samlet til noget entydigt thailandsk. Oprindeligt thailandsk madlavning stammer fra livet ved og på havet. Fisk, skaldyr, planter og urter var vigtige ingredienser. Store stykker kød var ofte upraktisk, og sammen med deres buddhistiske baggrund, har thailændernes traditionelt taget afstand fra at bruge store stykker kød fra store dyr.

En god blanding af mad fra hele verden

Århundreder af indvandring fra bl.a. Kina, Indien og Europa har sat tydelige og meget smagfulde stor på det thailandske køkken. Fra det kinesiske køkken kom olie-stegning og friture, og en lang række sydkinesiske traditionelle retter. Fra Indien kom karry-blandinger og karry-saucer. Og fra 1600-tallet kom en masse retter og praksisser fra portugisisk, hollandsk, fransk og japansk madlavning. Chili kom til Thai madlavning i slutningen af 1600-tallet af portugisere fra Sydamerika.

Al den kulinariske indflydelse fra resten af verden er blevet tilpasset til den thailandske smag og de thailandske indgredienser. Heraf kommer de velkendte og elskede retter som grøn karry, phat-thai og tom-yum, som er alle er umiskendelige Thai, men som har tydelig forbindelse til resten af verden.

Et korrekt thailandsk måltid bør bestå af en suppe, en karryret med krydderier, en dip med ledsagende fisk og grøntsager. En krydret salat kan erstatte karryrette. Suppen kan også være krydret, men så erstattes karryretten af en mindre krydret ret. Der skal være en harmoni af smag og teksturer i de enkelte retter og hele måltidet. Dette den vigtigste er tommelfingerregel.

At spise og bestilling Thailandsk mad

  • Thailandsk mad spises med en gaffel og ske.
  • Thailandsk mad spises sammen andre. Det er social mad. Man deles om dips og saucer og jo flere man sidder til bords jo flere retter kan man prøve.
  • Et thailandsk måltid skal være en harmonisk blanding af det krydrede, milde, sure og søde.